sobota, 5 lipca 2014

Ciasto marchewkowe


Przepis:

2,5 szklanki mąki,
2,5 szklanki cukru ( ja dałam mniej ),
6 całych jaj,
2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżeczki sody,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5-6 marchewek.

Wykonanie:

Obrane marchewki zetrzeć na drobnej tarce. Do pojemnego garnka dodać kolejno składniki, dokładnie zmiksować. Dodać marchew, po czym ponownie miksować ok. minuty. Masę przelać do formy i piec w 180 stopni przez 45 minut. 


Polewa:

25 dag margaryny,
1 szklanki mleka, 
1 szklanka cukru,
3 łyżki kakao.

Wykonanie:

W garnku rozpuścić margarynę, dodać cukier, mleko. Wymieszać, żeby składniki się połączyły. Wsypać kakao i co chwilę mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Polać ciasto ostudzić i wstawić do lodówki, aby zgęstniała. 

Długo się robi tę polewę, a więc cierpliwości. Natomiast jest przepyszna :>


Smacznego : )


Zapraszam do odwiedzenia mnie na facebooku :> 


Udostępnij:

3 komentarze:

  1. aż się wierzyć nie chce panno Magdaleno, że jeszcze umie panna ciast piec :) jeśli to smakuje tak jak wygląda, to gratulacje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aj! Narobiłaś ochoty na słodycze! ;)

    OdpowiedzUsuń

Bardzo byłoby mi miło gdybyś po przeczytaniu mojego posta napisał/-ła komentarz : )
Na pewno odwiedzę również twój blog. Pozdrawiam : >

Copyright © Książkowy i filmowy zawrót głowy | Powered by Blogger
Design by SimpleWpThemes | Blogger Theme by NewBloggerThemes.com